COINBASE FIÓK LÉTREHOZÁSA

eddig hiába kerestél használható útmutatót...

Ezért készítettünk egy gyakorlatias leírást.

A www.coinbase.com oldalon a Sign Up megnyomásával a következő oldal fogad.

Az adatok kitöltése után kapsz egy e-mailt. Lépj be a fiókodba és erősítsd meg a számlanyitásodat.

Megerősítés után az Individual, azaz az egyéni / magánszemély fiókot válaszd.

Ezután válaszd ki az országot és add meg a telefonszámodat.

Kapsz egy sms-t. Írd be a számokat, majd nyomd meg a Verify Phone Number ikont.

Sikeres azonosítás után benn is vagy az oldalon. Gratulálunk!

Így néz ki a Coinbase főoldala. Pirossal bekereteztük, hogy milyen lépések vannak még hátra, hogy Bitcoin birtokossá válj.

 

A Settings gomb megnyomásával az alábbi oldalra lépsz. Itt elkészítheted a személyes beállításaidat. Elsőként a profilodat.

Ezután lépj a Payment Methods-ra. Itt beállíthatod, honnan töltöd fel a számládat. Nyomd meg a jobb oldali Add Payment Method ikont.

Itt két lehetőséged van: banki átutalással, vagy bankkártyával tudsz fizetni. A bankkártyás fizetés korlátozott, heti max. 500 € a limit. Ha ennél többet szeretnél tenni Bitcoin-ba, akkor a banki átutalást válaszd.

Amennyiben a banki átutalást választod, meg kell adnod a Bankod nevét, IBAN számát és SWIFT kódját. Ezeket általában a bankszámla kivonaton, vagy a netbankodban megtalálod. Ha a SWIFT nincs rajta, a google biztosan tud segíteni.

Ha a bankkártyás lehetőséget választod, kérlek, jelöld ki, melyik dokumentumodat szeretnéd feltölteni.

Mi a személyi igazolványt választottuk. Az alábbi kép mutatja, hogy asztali gép webkameráját, vagy a telefonod kameráját választhatod. Mi az asztali gépét használtuk. El kellett fogadtatnunk a gépünkkel, hogy engedje a kamera használatát.

Ezután a személyi igazolvány első oldalát magunk előtt tartva (hogy az arcunk is látszódjon) készítettünk egy képet, majd azt kérte a rendszer, fordítsuk meg a személyi igazolványt. Ezzel az oldalával is készítettünk egy képet, ami után a kettővel lejjebbi képet láthattuk. Ekkor még nem tudtuk, hogy a képeket nem fogadja el a Coinbase…

 

Harmadszorra elfogadta a feltöltést. Az első kettőt a webkamerával készítettük, de valószínűleg a fényviszonyok nem voltak megfelelőek, ezért harmadszorra a mobil kamerás lehetőséget választottuk. Kiválasztva a lehetőséget, a mobilunkra azonnal jött egy üzenet, melyben a Coinbase ábrára kattintva rögtön bejött a fotó készítési lehetőség (sima és selfie is). Itt is először a front oldalt kellett elkészíteni (Mi ketten voltunk és le tudtuk fényképezni egymást - az igazolványt az állunkhoz tartva készítettük a képet), majd a hátoldalával is megtettük ezt. 2-3 perc elteltével a képernyőn egy pipa és egy „verification completed” felirat volt látható, azaz sikerrel vettük az akadályt. Lehet egy kicsit kukacoskodónak tűnhet a Coinbase, de ez kizárólag a saját biztonságunk érdekében történik. Legyünk türelmesek, meg lesz az eredménye.

Ezt követően a bankkártyánk adatai megadása után rögtön lehetőségünk volt pénzt rátölteni. A limit a fentebb említett 500 €/hét.

Azonban ahhoz, hogy a bankkártyánkat elfogadja a rendszer, rendelkeznünk kell „3D secure”kóddal. Ez egy plusz biztonsági intézkedés, amit nem túl rég vezettek be a Bankok. Ha nem tudsz fizetni a bankkártyáddal és azt írja ki, hogy nincs „3D secure”kódod, akkor hívd fel a bankodat és kérd Tőlük ennek beállítását. Utána már engedni fog a rendszer fizetni.

Banki utalásnál ahhoz, hogy nagyobb összeget tudj utalni a Coinbase-nek, előtte egy kisebb utalást kell teljesítened számukra. Ennek az átfutási ideje 1-2 nap. Ha mindent rendben találnak (miért ne találnának), utána nagyobb összegek utalása is lehetővé válik.

Mi már rutinos „utalók” vagyunk, legalább 10 alkalommal utaltunk pénzt a Coinbase számlánkra. A tapasztalatunk, ha hétköznap délelőtt indítjuk az utalást, másnap délután jóváíródik €-ban a számlánkon és itt jelenik meg.

Ha megérkezett a számládra az összeg, át kell helyezni az € számláról a Bitcoin számlára. Ezt minden esetben az épp aktuális BTC/EUR árfolyamon váltja a rendszer. A Buy/Sell menüpontban a Bitcoint válaszd ki, ahogy a képen is látható. Állítsd be, mennyi Eurot szeretnél átváltani Bitcoin-ba és nyomd meg a Buy Bitcoin gombot. Ezután a jobb oldalon megjelenik a váltani kívánt összeg, ezt le kell okézni és kész is a váltás. Innentől rendelkezünk Bitcoinnal.

Reméljük segítségedre tudtunk lenni és sikerült Bitcoin birtokossá válnod.

Zsolt Balló