A BANKSZEKTOR A BARÁTUNK VAGY NEM?

Barát, nem barát...

A minket körülvevő világ szinte minden területe digitalizálódik. Ez már jó ideje tart. Egyetlen szegmens toporog egy helyben.

Egyetlen szegmens van, ami úgy tűnik, messze lemaradt ebben a folyamatban: a pénzügyek. A „Miért?” a legizgalmasabb kérdés. A válasz pedig felháborító: A bankszektor útját állja a fejlődésnek, ugyanis nem érdeke, hogy elessen a jutalékaitól, nem érdeke, hogy a digitalizálódás eredményeként az ügyletek, a pénzmozgások közvetlenül két fél között történjenek, hiszen akkor a bankok elvesztik közvetítő és kontrolláló funkciójukat. Pedig ez most már elkerülhetetlen és a fejlődés megállíthatatlan.

Ahhoz, hogy két üzleti partner között egyetlen kattintással, banki közvetítés, korlátozás – és felesleges költségek – nélkül történjenek a pénzügyi tranzakciók, egy új technológiára volt szükség. Ez a blokklánc technológia. Az utóbbi években gőzerővel folyik a blokklánc alapú pénzügyi termékek bevezetése a piacra, melynek első terméke a Bitcoin volt. Akkoriban még legyintettek a megjelenésére a bankok, sőt szóra sem volt érdemes. Manapság pedig már olyan nagynevű pénzügyi intézmények is komoly Bitcoin-ellenes kampányba kezdtek, mint a JP Morgan, amely vezetője Jamie Dimon 2017. szeptember 13-án odáig ment, hogy kijelentse, hogy csak drogkereskedők, gyilkosok és olyan helyeken élő emberek számára találták ki a Bitcoin-t, mint pl. Észak-Korea. – Mondta ezt akkor, amikor Japánban például már bármilyen termék vagy szolgáltatás vásárlásakor hivatalos fizetőeszközként volt használható a Bitcoin. A Bitcoin ellenes kampányok egyetlen dolgot jelentenek valójában: A világ bankjai és pénzintézetei magukra nézve vetélytársat látnak a Bitcoin-ban. 

És a hab a tortán: Amint Jamie Dimon megszellőztette eme nagyszerű "Bitcoin scam" véleményét - és ezzel rövid időre, átmenetileg negatívan befolyásolta a Bitcoin árfolyamát -, bankja, a JP Morgan 19.000db Bitcoin-t vásárolt. Ehhez a vásárlás napján körülbelül 57millió dollárért jutott hozzá. A cikk írásakor ez a 19.000 Bitcoin pontosan kétszer annyit, azaz 114millió dollárt ér. No comment.

Zsolt Balló